Frivolité

10a. De afwerking

Het werk is af, alle draadjes zijn weggewerkt en je bent er best tevreden over. Dan kun je ervoor kiezen om het nog een extra behandeling te geven.

Het hoeft niet altijd. Bij stevig garen is het niet altijd nodig (maar mag natuurlijk wel) en bij iets wat soepel moet vallen (zoals een sjaal) is het waarschijnlijk niet gewenst.

 

Proefstukje

Maak altijd even een proefstukje. Het zou zonde zijn van je werk als het resultaat tegenvalt.

Een ketting of armband kan kleverig worden bij het dragen, een werkstuk kan er plat of 'suikerig' gaan uitzien, de kleur van het garen kan anders worden, of het kan er uitzien of het vuil is.

Kijk dan ook meteen wat mooier is: of je het aanbrengt op de goede kant of op de achterkant. Want ook dat kan verschil maken.

Ondergrond

Als je water en/of een verstevigingsmiddel gebruikt, geeft dit een kliederboel. Als watervaste ondergrond kun je een bord gebruiken, het aanrecht, je wastafel, of een stuk piepschuim of dak-/vloerisolatieplaat (het spul waar kantklosters kloskussens van maken) met daaroverheen plastic.

KnitPro maakt Lace Blocking Mats (voor kantbreisters), maar een maatje groter (en veel goedkoper en exact hetzelfde spul als de mats) zijn de rubber puzzelmatten die worden gebruikt bij kamperen, als zwembadondergrond en als boxbodem.

 

Je kunt ervoor kiezen om je werkstuk op de ondergrond te laten drogen. Een andere manier is om het door en door nat te maken, dan direct er uithalen en op keukenpapier leggen. Beetje droogdeppen met een tweede velletje keukenpapier en dan op een schone ondergrond tot het compleet droog is.

 

Een föhn kan de droogtijd aanzienlijk bespoedigen.

Maak simpel je website Eigen site maken