Frivolité

10c. met verstevigingsmiddel

Er zijn diverse producten die het werkstuk een mooie finish geven. Je kunt ze meer of minder verdunnen, al naar gelang het effect dat je wilt bereiken. Maak altijd eerst een proefstukje.

 

Eucalan of Sonett Wolkuur

Voor omslagdoeken en sjaals die van wol zijn gemaakt en soepel moeten vallen.

 

Superstarch

Als je een beetje hiervan verdunt met meer of minder water en dit in een luchtdicht flesje doet, blijft dit heel lang goed. Zo nodig kun je daar op een later tijdstip altijd nog wat meer Superstarch of water bijdoen. Op die manier doe je hééél lang met je flacon. Veeg de dop van de flacon na gebruik af met een vochtig doekje, anders gaat die dichtzitten. Lees de gebruiksaanwijzing. Op te brengen met een kwastje of doe wat op een schoteltje en dompel je werkje hierin.

 

Beton gel (hardcore haargelspray van de Action). Of een ander, vergelijkbaar haarproduct.

Niet geschikt voor alle werkjes. Sieraden kunnen plakkerig worden als je gaat zweten.

 

Stijfselspray voor wasgoed. Niet te verwarren met strijkspray.

Door en door natspuiten, in model leggen, helemaal op laten drogen. Crackfree poeder zou ook gaan, online is dat met enig zoekwerk nog wel te vinden.

 

Hobbylijm, zoals vloeibare houtlijm of goedkope, witte lijm.

Verdunnen met water, 1:1. Goed doorroeren. Je werkstuk erin dompelen tot het door en door nat is, het overtollige nat afdeppen op keukenpapier en in model laten drogen. Houtlijm is vooral geschikt voor 3D-werkjes die rechtop moeten staan.

 

Protecting spray van Talens.

Eigenlijk voor waterverf, maar uitstekend te gebruiken voor textiel.

 

Crystal Kote Fixatief.

Eigenlijk voor houtskooltekeningen maar ook te gebruiken voor textiel.

 

Heel vroeger gebruikte men wel suiker of bloem. Met wisselend resultaat, maar het kan leuk zijn om eens mee te experimenteren.

Maak simpel je website Eigen site maken