Frivolité

11a. het lezen van een patroon

Elke ontwerper, boekenschrijver en youtuber gebruikt haar eigen afkortingen, termen en patroonbeschrijvingen. Er bestaat weliswaar een internationale standaard, maar omdat bijna niemand die gebruikt is het lastig om tot een éénheid te komen.

Bij een boek is dat geen probleem, daar staat altijd wel een lijstje in met de gebruikte afkortingen. Het kan handig zijn om dat lijstje te kopiëren en op een kartonnetje te plakken, om naast je werk te houden zodat je het altijd bij de hand hebt zonder de bladzijde met het patroon te hoeven verlaten.

 

Internet daarentegen is een heel ander verhaal.

Het patroon wijst zich meestal wel vanzelf (als je een beetje ervaring hebt) maar wees er op bedacht dat met verschillende afkortingen hetzelfde bedoeld kan worden. Zo kan SR hetzelfde betekenen als SL, namelijk het sluiten van de ring.

En dat dezelfde afkorting iets anders kan betekenen in een ander patroon. Zo kan SR bijvoorbeeld Sluit Ring betekenen, maar ook Splitring.

Een frivolitéknoop kan een dubbele knoop worden genoemd of een dubbele steek, maar ik heb ook wel eens gehoord dat het 'een broekband met twee broekspijpen' genoemd werd. Wat op zich best een originele omschrijving is.

 

De lijst die ik hier geef kan dus nooit volledig zijn.

 

verschillende soorten patronen

De eerste patronen die werden gepubliceerd zijn uitsluitend voor spoeltjes geschreven. Patroontekeningen waren, vooral in de begintijd, onbekend en vanzelfsprekende handelingen werden niet genoemd. Modernere patronen bestaan vooral uit tekeningen, vaak met een beschrijving erbij.

 

Een patroon kan er als volgt uitzien:

uitgeschreven tekst - bijvoorbeeld: R 5ds, p, 5ds, p, 5ds, CL

. cijfers - hetzelfde patroon wordt dan: R 5-5-5 CL, waarbij het streepje tussen de cijfers staat voor de picot.

. samengevat - R 5ds, 2ps sep by 5ds, CL of 3x 5dk (met 2p)

  "sep by" staat dan voor "separated by", ofwel "gescheiden door"

. tekening

Tekening

Dit is de meest prettige manier van werken, omdat je meteen ziet wat de bedoeling is.

Let erop, als je vanaf de achterkant van je werk bezig bent, dat je dan in spiegelbeeld werkt. Dus een ring op de goede kant lees je met de klok mee, maar op de verkeerde kant lees je tegen de klok in.

Heb je alleen een tekening zonder begeleidende tekst, dan kan het lastig zijn om te weten of je wel of niet moet keren. In het hoofdstuk Wanneer Keren lees je daar meer over.

Maak simpel je website Eigen site maken