Frivolité

13. rondom een ring

 

de ring

Dit kan een plastic haakring van Prym zijn, maar ook een rubber ring van de loodgieter of een metalen ringetje van de bouwmarkt. Ze mogen plat zijn en ze mogen bol zijn. Kijk wat je in huis hebt of wat je mooi vindt en ga lekker experimenteren! Eventuele uitsteeksels kun je bijwerken met een nagel- of ijzervijltje, hoe gladder de ring is, hoe beter. De knopen moeten goed kunnen schuiven.

 

de draad

Zorg voor voldoende werkdraad in je naald. De boldraad doen we nu even niets mee, maar omdat je hem waarschijnlijk nodig hebt voor de volgende toer is het verstandig om hem niet af te knippen.

 

het maken van de dubbele knopen

Leg de draad aan de linkerbovenkant op de ring, houd deze vast met je linkerduim en -wijsvinger. De draad gaat achter de ring langs, en wijst naar beneden. Steek de naald van rechts naar links, over de ring, onder de draad (tek. 1).

Haal de lus op, naar de bovenkant toe, trek de naald door (tek.2). Laat het mooi aansluiten.

De lus die zo op de ring is gekomen, trek je met de draad omlaag, en wijst nu naar beneden (tek. 3). Blijf zorgen dat het mooi aansluit, trek de draad goed aan.

 

Steek dan de naald van rechts naar links, onder de ring en over de draad, en trek de lus door de ring heen naar achter en naar boven. Trek de naald door (tek. 4).

Nu heb je een dubbele knoop gemaakt rondom de ring (tek.5).

Maak op deze manier het gewenst aantal dubbele knopen.

 

het maken van een picot

Een picootje maken is heel simpel: laat op de ring een beetje ruimte tussen de dubbele knopen waar de picot moet komen. Heb je de dubbele knoop gemaakt, dan schuif je de steken aan.

 

Let op: de mevrouw in het filmpje hieronder heeft af en toe de lus gedraaid waardoor het lijkt of ze de naald anders insteekt. Als je dubbele knoop niet wordt zoals het moet zijn, kijk dan nog even naar de tekeningen in het begin.

Maak simpel je website Eigen site maken