Frivolité

14. een randje maken aan textiel

 

Een zakdoekje, servet, borduurwerkje, speldenkussen of gewoon een mooi lapje stof: een sierrandje van frivolité kan hier iets moois aan toevoegen.

 

de textielrand

Bekijk eerst wat voor rand er aan je lapje zit en wat je er mee wilt. Bestaande randjes op zakdoekje/servet leveren waarschijnlijk geen problemen op.

 

Bij een lapje stof zonder zoom kun je een dun rolzoompje maken, en die al of niet met de hand vastzetten met bijvoorbeeld de blinde steek.

Of je kunt zelf festonsteken langs de rand borduren, of een geschikte steek uitzoeken op je naaimachine of lockmachine.

Of je speldt alleen een klein zoompje zonder die te naaien, en al gaande zet je die vast met de aanhechtingspunten van het randje.

 

haaknaald, borduurnaald, poppennaald of frivoliténaald

Bij wat grover geweven stof kun je een frivoliténaald nemen, maar makkelijker is het om met een poppennaald te werken. Dat is een lange naald met een scherpe punt die met weinig moeite door de stof heengaat.

Een andere manier is om een fijne haaknaald te gebruiken. Elke keer als je wilt aanhechten aan de stof, dan steek je de haaknaald in de stof op de juiste plaats, je haalt de frivolitédraad door en zet deze vervolgens op de frivoliténaald. Dit geldt overigens niet als eerste helft van de steek.

 

Alles mag. Het gaat erom wat je zelf mooi vindt.

 

sierrandje, alleen met boogjes

Aanhechten doe je door de naald in de zoom/festonrand te steken, van je af, en leg een knoop over de linker draad. Zorg dat je in de naald een werkdraad hebt van ongeveer 50 cm. De bol niet afknippen.

Maak het boogje. Knoop over linkerdraad, NRW.

Steek de naald een klein stukje naar rechts weer in de stof (naar je toe). Knoop over de linkerdraad. Steek voor een mooie aansluiting de naald in de laatste bovenlus van de laatstgemaakte boog (naar je toe).

Dan maak je de volgende boog.

Let op: je begint dus aan de linkerkant en je werkt toe naar de rechterkant.

 

sierrandje, aanhechting met ringen, gescheiden door boogjes

Maak de halve ring, met SCMR-methode. Hecht aan in de stof. Maak de andere helft van de ring. Sluit de ring, RW en afsluitknoop.

Maak de boog. RW en afsluitknoop.

Maak een halve ring, steek de naald een klein stukje naar links weer in de stof. Maak de andere helft en sluit. RW en afsluitknoop.

Let op: je begint dus aan de rechterkant, en je werkt toe naar de linkerkant.

 

de hoek om

Je kunt er voor kiezen om een klein stukje vóór en nà de hoek aan te hechten in de stof. Het motiefje loopt dan rond de hoek, als het ware.

Je kunt ook het aanhechtpunt precies in de hoek zetten, het nieuwe motiefje komt dan op de volgende zijde.

 

Maak simpel je website Eigen site maken