Frivolité
2c. Overig materiaal

Een naald, een draad en een schaar. Meer heb je in feite niet nodig. Maar er zijn een aantal leuke accessoires die best wel handig zijn om erbij te hebben.

Garen

In principe kan met elk garen worden geknoopt, maar niet elk garen knoopt even prettig. Het resultaat is sterk afhankelijk van het gebruikte garen. Katoen 3, 10 of 20 werkt erg prettig. De merken Durable en Lizbeth hebben een ruime keuze in kleuren en diktes. Maar voel je gerust vrij om lekker te experimenteren met andere garens.

Beginners kunnen best een wat dikker garen nemen (katoen nr.10 of dikker), dan zie je beter wat je doet.

Kijk ook wat je wil maken. Oorbel, foot thong, muts, plantenpot, sjaal, omslagdoek, doily, schilderij, kerstboombal of boekenlegger: het garen maakt hier het verschil.

Kleine, scherpe schaar

Bijvoorbeeld een borduurschaartje.

Kocher
Elke verpleegkundige heeft er standaard eentje in de tas of in de pocket, maar wij kunnen ze gewoon online bestellen. Ze bestaan met gladde en met geribbelde bek, recht en gebogen, in allerlei lengtes en in kleine uitvoering aan een sleutelhanger. Met bloemetjes, streepjes, zebrakleuren of camoprint, als je dat wilt. In alle prijsklassen en uiteenlopende kwaliteiten.
In de verpleging worden ze gebruikt om bloedvaten en katheters af te klemmen, maar bij frivolité zijn ze ideaal om draadjes vast te houden bij het aanhechten, als hulpstuk om je werk uit te halen en voor alle andere kleine klusjes waarbij het handig is om even iets vast te zetten. Bij het openen van de klem moet je er even op letten dat het geen gewone schaar is. De ogen gaan niet vanzelf uit elkaar, soms heb je twee handen nodig. 
Te koop bij webshops voor medische artikelen. Je kunt googelen op Kocher, Mosquito, Pean of arterieklem.
 
Haaknaald, kleine priem

Nodig om picotverbindingen te maken, om knopen te ontwarren en je werk uit te halen bij een fout. Handig om een picot die net iets te klein is uitgevallen een beetje mee op te rekken of om een opening te maken voor een verbinding waar geen picot is. De haaknaald wordt gebruikt bij sommige kralentechnieken.

De priem die ik het meest gebruik (kralenruimer) komt uit een kralenwinkel en kostte  € 0,99.

Het nummer van de (metalen) haaknaald komt niet zo nauw.  De haaknaald moet klein genoeg zijn om makkelijk door de picot te gaan en groot genoeg om het gebruikte garen mee te nemen.

 

Erg kleine haaknaalden en de punt van de priem kun je beschermen met een hoedenspeldpuntbeschermer, te koop bij de betere hoedenzaak en sommige kralenwinkels.

Draaddoorhaler, draadinsteker

Te koop in alle vormen en maten. Ze worden ook wel eens 'Willemientjes' genoemd, naar de afbeelding van koningin Wilhelmina op de allereerste draaddoorhalers. 

Ze zijn er tegenwoordig voor dikke draad en dunne draad. Met of zonder draadsnijder. Met of zonder lampje. Al of niet automatisch. Of je kunt er zelf eentje maken van heel dun ijzerdraad.

 

Hoe werkt het? Heel simpel. Steek het ijzerdraadje in het naaldoog, doe de draad in het midden van het ijzerdraadje, trek de naald van het ijzerdraadje. En voilà! De draad zit in de naald.

Versteviger

Om het werk de extra finish te geven zijn er geweldige producten te koop. Maar haargel en houtlijm zijn prima alternatieven. In de les Afwerking wordt hier dieper op ingegaan.

Paperclip

"Steek een paperclip in de lus". Afhankelijk van wat je in huis hebt, wat je eigen voorkeur is en hoe dik je garen is, gebruik je een grote of kleine paperclip, een stekenmarkeerder (zoals bij breien wordt gebruikt), een veiligheidsspeld of een oorbelhaakje. Of, als je dat allemaal niet in huis hebt, een stukje ijzerdraad of een katoenen draadje. Zolang het maar het lusje vasthoudt en er weer makkelijk uit te trekken is.

Textiellijm

Om knopen en losse draadjes vast te zetten.

Thread Heaven

In Nederland nog tamelijk onbekend maar veel gebruikt in Amerika. Het is een wasachtig hypo-allergeen siliconenblokje dat geen vlekken geeft en de hiermee behandelde draad kan zonder problemen gewassen en gestreken worden. Niet te verwarren met bijenwas, dat kan namelijk vlekken geven!

Het is geen wondermiddel, maar wel heel handig om erbij te hebben. Bijvoorbeeld om de naald wat gladder te maken, zodat hij soepeler door de steken glijdt. Een draad die erg kringelt kun je ermee behandelen, kantklosters gebruiken het voor metaaldraad. De draad wordt er minder weerbarstig van. Een beetje op het draadpuntje en de draad gaat net iets makkelijker door het naaldoog of een kraal. Een beetje op je vingertoppen beschermt je vingers enigszins en voorkomt dat ze droog worden.

 

Leesbril

Soms zijn er van die momenten dat je net iets beter je werk wil bekijken. Een handwerkloep kan daarbij natuurlijk uitkomst bieden, maar een goedkoop kruidvatbrilletje is eigenlijk net zo makkelijk en past bovendien in je werkmandje.

Gebruik je al een leesbril, dan kan het handig zijn een brilletje erbij te nemen met één of anderhalf puntje hoger. Heb je (nog) geen leesbril, dan kun je in de winkel kijken wat prettig is voor jou, neem desnoods je handwerkje mee. Gebruik die bril dan alleen voor de ik-wil-het-even-beter-zien momenten en niet om ze urenlang op te houden.

Zorg hoe dan ook voor goed licht.

Needle puller

Handig voor als je naald niet door de knopen wil. Te koop bij zaken die quiltspullen verkopen. Een klein tangetje kan ook dienst doen.

Heb je (te) vaak dat je de draad niet door de knopen krijgt, kun je een grotere naald overwegen of je knopen iets minder strak aantrekken.

Erg handig zijn de griprubbertjes, die gebruikt worden voor het vastzetten van verwisselbare breinaaldpunten. Kost weinig, neemt nagenoeg geen ruimte in en beschadigt je naald niet.
Maak simpel je website Eigen site maken