Frivolité
3g. wanneer keer je het werk
Iets waar elke beginner mee worstelt: moet ik nu wel of niet keren. En: heb ik nu de goede of de verkeerde kant voor me liggen. Niet alleen beginners hebben er moeite mee, wie op YouTube het immens populaire kanaal van Maria Papia volgt zal merken dat ook zij nog regelmatig de mist ingaat met keren. Omdat vooral beginnende needle tatters haar kanaal volgen, krijgen ze meteen het verkeerde voorbeeld en de verwarring is compleet. (Ze heeft overigens wel geweldige patroontjes!)
De meeste geschreven patronen geven aan wanneer wel of niet gekeerd moet worden. Getekende patronen zonder geschreven uitleg, dat is een heel ander verhaal.
welke kant heb ik nu voor me liggen
Om te beginnen moet je weten wat de voor- en achterkant is. Dit kun je zien aan de picots.
Bij de voorkant zie je dat de dwarsstreepjes van de picot tegen elkaar aan zitten.
Aan de achterkant zie je in het midden van de picot twee staande pootjes.
In het hoofdstuk Front Side Tatting lees je daar meer over. 
wel of niet keren
Als je een boogje maakt en de naald door de dubbele steken doorhaalt, zul je merken dat de stekenrij bol gaat staan.
Een dubbele steek bestaat uit een dwarsstreepje en 2 staande pootjes (zeg maar: een broekband en twee broekspijpen). De kant met de dwarsstreepjes zal altijd de bolle kant vormen, de kant met de pootjes de holle kant.
Als je onthoudt dat de bolle kant met de dwarsstreepjes altijd aan de linkerkant komt tijdens het maken van de knopen, dan kun je, als je naar het patroon kijkt, zien of je wel of niet moet keren.
ringhead joe
Gloria Nelson van Sparkling Light Studio heeft Ringhead Joe uitgevonden, een handig hulpmiddel bij het keren. Hij is vooral populair bij de beelddenkers onder ons. Helga Schilders van CreaHelga heeft hem in het Nederlands vertaald.  
Maak simpel je website Eigen site maken