Frivolité
3i. Als je draad in de knoop komt

Geen paniek! Het is best irritant soms, maar het hoort erbij.

Bekend en berucht is 'het lusje', dat krijg je er weer uit door je priem in het lusje te steken en de draad aan één kant aan te trekken. Haal de priem er weer uit en trek de draad strak (niet te hard, je wil niet dat de draad breekt). Let op dat je aan de juiste draad trekt.

Echte knopen moet je nooit aantrekken, maar die kun je ontwarren met de priem.

Doe dit niet met je naald want die trekt dan krom.

 

Heb je erg vaak last van knopen en lusjes, dan kan het helpen een kortere draad te nemen.

Hoe langer de draad, hoe meer kans op knopen.

Of maak het losse eind wat uit je naald steekt wat langer of juist korter.

Ook maakt het uit hoe de draad van de bol komt. Als de bol vrij kan meedraaien, heb je er minder last van.

De soort knoop maakt ook uit. Veel josefineknopen, daar gaat je draad van kringelen.

 

Gaat je draad erg kringelen, laat hem dan met de naald naar beneden hangen, en laat het even uitdraaien. Of haal de naald eruit en ga even met je vingers langs de draad.

 

Dunne draad werkt vaak lastig, als je net begint. Begin met dikkere, stevige katoen (nr. 3 of 10) en stap pas als dat lekker onder de knie is over op dunner draad. Zorg sowieso dat je werkt met goed garen.

 

Wie net begint heeft soms de neiging om de draad te ver uit de naald te laten steken. Dan heb je na het sluiten van de ring opeens een 'staartje' over. Heb je daar vaak last van? Maak er een gewoonte van om, vóór je de ring sluit, even snel te kijken of de draad niet te lang is. Na verloop van tijd gaat het vanzelf!

Wat als het echt een keertje tegenzit?

Soms lukt het even niet, zeker als je net begint. Soms zit je werk hopeloos in de knoop, en sommige dagen gaat het beter dan andere. Geeft niets, gewoon doorgaan! Wil het echt niet lukken? Ga even wat anders doen, kijk nog eens naar de tekeningen en foto's, bekijk een YouTube filmpje over het onderwerp, gooi je frivolitévraag op een Facebookgroep, volg een cursus, laat een lieve vriendin even meekijken, word lid van een clubje waar je je samen over elkaars problemen kunt buigen (of richt er zelf eentje op!).

 

Blijf oefenen, geef niet op, maar bovenal: geniet van deze mooie hobby!

Maak simpel je website Eigen site maken