Frivolité

4b. ZSFR - zelfsluitende Fopring (SCMR = Self Closing Mock Ring)

 

Het verschil tussen spoel en naald

Bij het maken van ringen is er een verschil tussen het werken met het spoeltje en met de naald. Werk je met de spoel, dan maak je de Echte Ring (True Ring), tenzij anders vermeld.

Maar werk je met de naald, dan maak je waar mogelijk de zelfsluitende fopring (ZSFR).

Dit heeft te maken met het feit dat er méér garen op een spoeltje past dan in de naald. Omdat je bij de ZSFR de knopen kunt maken met de boldraad, hoef je minder vaak een nieuwe draad aan te hechten.

 

Zo maak je een ZSMR

Dit is de meest gebruikte ring in naaldfrivolité. Als er in een patroon alleen 'ring' staat, dan maak je zo mogelijk deze ring.

De ZSMR maak je met twee draden: de dubbele knopen maak je met de boldraad, de kerndraad wordt gevormd door de naalddraad.

Leg de naald op de draad (of op de vorige ring/boog).

Maak de dubbele knopen, trek de naald door en houdt hierbij je linkerringvinger in de lus die zo gevormd wordt. Steek dan de naald in die lus, van onder naar boven, en trek zo de ring dicht.

Na een ZSMR maak je altijd een knoop om de dubbele knopen op de plaats te houden.

 

Een nieuwe draad aanhechten doe je zo mogelijk direct na het sluiten van een ring. Knip zowel de bol- als de naalddraad af op 10-15 cm, en leg daar een knoop in. Doe de draad van de bol in de naald, steek de naald onder de zojuist gelegde knoop door, trek de draad door tot je voldoende werklengte hebt en ga verder met knopen. Later hecht je de twee oude draden af.

 

CL - close = SR - sluit ring = SL - sluit

Soms zie je in een geschreven patroon CL (close) staan, dan bedoelen ze hiermee: sluit de ring.

In het Nederlands wordt wel eens SR gebruikt (Sluit Ring). Dit is verwarrend omdat SR ook kan staan voor Splitring. Dan moet je goed naar het patroon kijken om te zien wat er bedoeld wordt. Beter is het om SL te gebruiken (Sluit).

Maak simpel je website Eigen site maken