Frivolité
4h. uienringen (Union Rings)
 
Een uienring bestaat uit een gewone, binnenste ring, met daaromheen één of meerdere lagen.
Er zijn meerdere manieren om de ui te maken. De ene manier is niet beter of persé mooier dan de ander, kijk wat je zelf het mooist en/of het prettigst vindt, en wat het best geschikt is voor het patroon dat je aan het maken bent. Een engelenhoofd heeft een andere vorm dan een appeltje.
de basis
- maak een gewone ring, sluit deze (dit is de kern, de middelste ring)
- maak een boog, zet deze vast aan het midden van de ring
- maak weer een boog, zet deze vast aan het begin van de ring
(De uien in dit voorbeeld zijn gemaakt met Ring 6-6, Boog 10-10, Boog 12-12).
verschillende methodes
A. Wel of geen picot maken aan de bovenkant.
B. De manier waarop wordt aangehecht aan de vorige ring.
C. Hoe je de ring van de uienlaag sluit.
D. Het werk kan na elke laag/ring al of niet gekeerd worden.
A. wel of geen picot
Als je een picot maakt, maak dan een kleine picot. Bij de eerste, binnenste ring komt die halverwege de steken, bij de uienlagen komt die direct na de verbinding. Zorg dat de picot zoveel als mogelijk in het midden komt.
 
Als je geen picot maakt, dan kun je met de haaknaald tussen twee dubbele knopen de juiste draad omhoog halen. Bij de uienlagen zoek je altijd het midden op. Afhankelijk van hoe je hebt aangehecht, kan dat tussen twee steken zijn of in het midden van de steek.
B. het aanhechten aan de vorige ring
Dit kan met een lock join, een slope-and-roll, of een pin wheel verbinding.
 
lock join - boldraad en naalddraad, verbinding met naalddraad
Maak de eerste boog, trek de naald door, schuif de steken op de plaats, trek de kerndraad door de picot omhoog, steek de naald in de zojuist ontstane lus (naar je toe). De kerndraad kan niet meer aangetrokken worden. Bovenin ontstaat altijd een 'deukje'.
 
slope-and-roll - boldraad en naalddraad, verbinding met boldraad
In feite is dit de gewone verbinding, zoals je die altijd gebruikt. Maak de eerste boog, trek de draad door, wip de boldraad naar boven door de picot, zet deze op de naald, zorg dat de kerndraad vrij kan blijven schuiven. Maak de tweede boog. Trek de draad door.
 
pin wheel - twee naalden, boldraad wordt afgeknipt
Maak de eerste boog, trek de naald door. Met de draad waarmee je de dubbele steken maakt, maak je in de picot een dubbele steek. Maak de tweede boog.
C. het sluiten van de uienlaag
Dit kun je doen met de SCMR-methode, waar je bij het sluiten van de ring een paperclip in de pinklus plaatst, of je kunt na het maken van de tweede boog de naald in de eerste steek van de eerste boog steken (dit heeft hetzelfde effect).
Of steek de naald in de laatste steek van de vorige boog, dan krijg je onderaan een omgekeerde V-opening.
D. wel of niet keren
Voor het resultaat maakt het niet uit. Houdt rekening met het verbinden wat de voor- en achterkant is. Aan de goede kant trek je de draad omhoog, vanaf de verkeerde kant trek je de draad omlaag. Doe je dat niet, dan krijg je een lelijke verbinding.
Maak simpel je website Eigen site maken