Frivolité
4l. malteser ring = pearl tatting = ring in de parelsteek
Ik zeg het eerlijk, het is geen beginnersring. Maar als je goed naar de tekeningen en het filmpje kijkt, lukt het vast wel.  
Je begint met twee bollen (twee kleuren), en één naald.
 
1: Neem de bol met de buitenste kleur, doe die in de naald. Dit noemen we kleur 1. Maak twee ds (tek.1).
2: Pak de andere bol en leg de draad tegen de naald aan. Maak twee ds, maar, let op: je begint met de tweede helft van de ds, dan pas de eerste helft (tek.2). De begindraad blijft los hangen, doen we verder niets mee.
3. Draai de 2 ds van kleur 2 (en alleen kleur 2) van de linkerzijde van de naald naar de rechterzijde.
   Het ziet er nu uit als tek.3: twee steken links, en twee steken rechts.
4. Pak nu weer de draad van kleur 1, en maak twee gewone ds. Doe dit op een klein afstandje van de vorige steken, want hier willen we een picot maken. Schuif de steken aan, je hebt nu een picot (tek.4).
5. Draai de naald van rechts naar links, zoals je de bladzijde van een boek omslaat. Je kijkt nu tegen de achterkant van het werk aan, de picot ligt nu aan de rechterkant (tek.5).
6. Maak nu weer met kleur 2 twee ds, maar let op: begin weer met de tweede helft van de steek (tek.6).
7. Draad de naald terug, van links naar rechts. De picot en de bol van kleur 1 liggen aan de linkerkant, de bol van kleur 2 ligt aan de rechterkant.
 
Herhaal vanaf stap 4, tot je het gewenst aantal steken en picots hebt. Met kleur 2 (de binnenste kleur) hoef je geen picots te maken, want als je de ring aantrekt worden dit vanzelf kleine picootjes.
Normaal gesproken zul je eindigen met kleur 2, maar soms kan het in het patroon beter uitkomen als je eindigt met kleur 1. Het mag allebei.
In dit voorbeeld zijn steeds 2 steken gemaakt, maar een malteser ring mag ook andere aantallen hebben. Bijvoorbeeld drie aan de buitenkant, en één aan de binnenkant, dat geeft alweer een heel ander effect. De picots zijn gebruikelijk maar niet noodzakelijk.
 
Er zijn meerdere manieren om deze ring te maken. Sommige mensen vinden het prettiger om de naald niet steeds te draaien, maar om de steken met de rechterhand direct op de naald te zetten. Het is wat je zelf het fijnst vindt, zolang de steken maar goed op de naald komen.
Het is ook nog mogelijk om een derde draad te gebruiken, als kerndraad. Dat hoeft niet persé een draad van dezelfde dikte te zijn.
 
Onderstaande video legt uit hoe maltees frivolité (parelsteek) in zijn werk gaat. Georgia maakt hier een boog zonder picots. 
Maak simpel je website Eigen site maken