Frivolité

5i. Block tatting

Een techniek waarmee men vierkantjes of rechthoeken kan maken, die uitsluitend uit boogjes bestaan.

 

VSP = very small picot = heel klein picootje

RW = reverse work = werk keren

LJ = lock join

 

eerste boog

Begin met een boog te maken (werk vanaf de bol), maar voor je de draad helemaal aantrekt doe je een paperclip in de lus (open end chain). RW en maak de knoop over de rechterdraad.

De paperclip ligt nu rechts, de draden liggen links.

 

tweede boog

Leg de naald evenwijdig met de zojuist gemaakte boog, de naaldpunt wijst naar links.

Maak een dubbele knoop. Dit is de steek die aan de zijkant komt en deze telt niet mee voor het totaal aantal steken.

Maak een heel, HEEL klein picootje. Zet deze vast met één dubbele knoop. Pak je haaknaald en steek deze een klein stukje in het picootje, zodat die exact de maat krijgt van de haaknaald. Absoluut niet groter, anders krijg je lelijke gaten aan de zijkant.

Maak dan de rest van de knopen. De eerste steek, links van de picot telt dus niet mee, maar de steek waarmee je de picot hebt vast gezet, die telt wel mee.

Haal de naald door, maar maak nog geen knoop om vast te zetten.

Je hebt nu twee bogen, in een L-vorm.

 

vastzetten

Vouw de tweede boog evenwijdig met de eerste. Zorg dat alle steken, van beide bogen, met de bobbeltjeskant naar boven wijzen.

Zorg dat op de draad de juiste spanning staat, dat het niet te los is. Haal de paperclip er voorzichtig uit en maak hier een lock join. RW en knoop.

Deze lock join kun je maken door de haaknaald van boven naar beneden in te steken, of van beneden naar boven. Het wordt iets netter als je de haaknaald van onder af naar boven insteekt,en dan de draad naar beneden trekt.

 

volgende bogen

Ga op deze manier verder met de volgende boog: 1 dubbele knoop, VSP, het aantal knopen van het patroon, LJ met VSP van vorige toer, RW (met knoop).

Maak simpel je website Eigen site maken