Frivolité
8. Het aanhechten van een nieuwe draad

Als je met naald- en boldraad werkt: beide draden vernieuwen

Je hebt een naalddraad en een boldraad, en één van beide (meestal de naalddraad) is bijna op. Knip de boldraad af, leg een knoop in beide draden. Je kunt deze twee losse eindjes meteen wegwerken maar je kunt dat ook achteraf doen.

Doe de nieuwe draad vanaf de garenbol in je naald (niet afknippen).

Steek je naald van boven naar onder in de laatstgemaakte dubbele knoop, vlak onder de knoop van de oude draad, of in het eind van een boogje als daar een boogje direct naast gaat komen.

Trek de draad door tot je voldoende werkdraad hebt in je naald. Leg een knoop over de linkerdraad en steek de naald weer (van boven naar onder) in het werk, iets naast de vorige insteek. Keer het werk en maak weer een knoop over de linkerdraad. Ga dan verder met het patroon.

 

Zorg bij het afknippen van de oude draden dat je 10-15cm overhoudt, opdat je genoeg ruimte hebt om ze later te kunnen afhechten.

Als je met twee kleuren (twee naalden) werkt: één draad vernieuwen

In dat geval hecht je maar één nieuwe draad aan, die van de kleur die op is.

Leg een knoop in de twee oude draden. Doe een nieuwe draad van voldoende lengte in de naald en steek de naald onder de knoop van de oude draad of steek de naald daar waar de oude draad er uitkomt. Laat 10-15cm van het beginstuk hangen. Eventueel maak je een knoop over de linkerdraad met de andere kleur. Ga verder met het patroon.

Ook hier moet je twee draadjes afhechten: het einde van de oude draad, en het beginstuk van de nieuwe draad.

 

Waarom deze methode niet gebruiken als je werkt met naald- en boldraad?

Deze is wat lastiger dan de eerste methode, omdat de draad makkelijk doorschiet, waardoor het beginstuk soms te kort is om goed af te kunnen hechten.

Omdat het meestal de naalddraad is die het eerst op is, moet je een nieuwe draad afknippen van de bol. Dus tenzij je twee bollen hebt van dezelfde kleur, zou je de boldraad hoe dan ook moeten doorknippen.

Een nieuwe draad aan de oude draad knopen

Je kunt de nieuwe draad aan de oude knopen, dit doe je dan met een weversknoop of een platte knoop, bij voorkeur vlak na een gemaakte ring. De knoop mag nooit op de kerndraad zelf terechtkomen, want dan kun je naald niet meer door de steken halen.

 

Ring and thread (ring only)

Bij Ring and thread heb je altijd een stukje onbewerkte draad. In dat geval kun je de nieuwe draad alleen aan het einde van een ring vastmaken. Knip in dat geval een lange draad af, doe de draad in de naald, steek de naald in de laatstgemaakte dubbele knoop en trek door. Laat 10-15cm er uithangen (later afhechten), leg een knoop en ga verder met het patroon.

In onderstaand filmpje zie je op minuut 3.03 de meestgebruikte methode.

Maak simpel je website Eigen site maken