Frivolité

9. Het afhechten van de draadeinden

 

Aan het eind van de toer of aan het eind van het werk

Vóór je de draden af gaat hechten, vertellen we nog even hoe je de allerlaatste knoop maakt.

Na het laatste boogje: het werk niet keren, en geen afsluitknoop. Steek de naald door de eerste steek aan het begin van het werk. Keer het werk, leg een knoop, weer het werk keren, leg weer een knoop. Knip de draden af op 10-15cm. Dan ga je deze draden afhechten.

 

THC = Tie, hide, cut (afknopen, afhechten, afknippen)

Deze afkorting zul je regelmatig tegenkomen in Engelstalige patronen. Maak de eindknoop zoals hierboven beschreven, hecht de beide eindjes af, knip met een scherp schaartje de draad af vlak langs het werk (pas op dat je niet in het werk zelf knipt).

 

Welke methode gebruik je om de draadjes weg te werken

Dit hangt af van je werkstuk. Een gebruiksvoorwerp dat vaak gewassen wordt moet steviger worden afgehecht dan een sierwerkje dat wordt ingelijst. Ook scheelt het of je een dikke of een dunne draad gebruikt.

De draden wegwerken in een rijtje dubbele knopen

Dit is de meest gebruikte methode: na het afknopen steek je de naald in een rij dubbele knopen, aan de achterkant van het werk.

Soms gaat dit wat stroef. Dan kun je een beetje Thread Heaven op de naald doen, een needle puller gebruiken, een dunnere naald nemen, een borduurnaald gebruiken of 1-2 dubbele knopen per keer nemen. Werkt dit allemaal niet, dan maak je waarschijnlijk je knopen te strak.

Bij een werkstuk van fijn garen dat niet gewassen hoeft te worden is het voldoende het draadje door 2-4 knopen te halen, er een drupje textiellijm op te doen en dan af te knippen.

Gewoon garen haal je ruim door de dubbele knopen heen.

Heb je heel dik garen of een gebruiksvoorwerp dat vaak gewassen wordt, dan is het verstandig een paar extra steken de andere kant op erbij te nemen.

 tip: In hetzelfde rijtje dubbele knopen hecht je maximaal één draadje af, anders wordt het erg lastig om ze er doorheen te trekken. Om te voorkomen dat je meerdere draadjes per ongeluk in hetzelfde rijtje wegwerkt, is het handig om het eerste draadje nog niet helemaal af te knippen. Dus net lang genoeg dat het niet in de weg zit maar nog wel zichtbaar is. Pas als je ook het andere draadje hebt weggewerkt knip je de draad strak langs het werk af.

Soms kun je niet anders dan 2 draden in hetzelfde rijtje, bijvoorbeeld als je eindigt of begint met een boog. Krijg je de naald er niet doorheen, probeer dan een needle puller of een griprubbertje.

 

tip: Soms is de draad die je af moet hechten korter dan je naald. Je kunt dan een kortere naald pakken, of je haalt de draad uit het oog, steek de naald in de steken, dan de draad weer terug in het oog en trek de naald door.

Draad wegwerken bovenlangs de rand van de dubbele knopen

Steek de naald op en neer in de bovenrand, langs de rechte eindjes van de dubbele knopen. Doe dit minimaal 5 of 6 steken, liever meer. Eindig met de draad aan de achterkant.

Het is niet de mooiste afwerking. Doe dit alleen bij heel dun garen en als het echt niet anders kan.

Platte knoop en lijm

Dit kan bij dun garen, als het een sierwerkje is dat niet wordt gewassen.

Leg een gewone knoop met beide eindjes, RW, weer een gewone knoop. Drupje textiellijm erop en kort afknippen. Zorg dat de knoop aan de achterkant van het werk komt.

Op minuut 0.40 zie je de beste manier om af te hechten.

Maak simpel je website Eigen site maken